joi, 28 iulie 2011

Reteta - paine integrala

"De ce cantariti argint pentru un lucru care nu hraneste? De ce va dati castigul muncii pentru ceva care nu satura? Ascultati-Ma, dar, si veti manca ce este bun, si sufletul vostru se va desfata cu bucate gustoase." (Isaia 55:2)

Pentru ca painea din magazine nu imi mai inspira incredere cu toate ingredientele mai mult sau mai putin dubioase, am hotarat sa pregatesc in casa painea cea de toate zilele... 
Si nu ca sa ma laud, insa painica este gustoasa, hranitoare, satioasa, pufoasa si plina de tot felul de seminte... Doresc sa impartasesc reteta cu toti aceia care doresc dupa o viata mai sanatoasa!


Ingrediente:

600 gr faina alba
600 gr faina integrala
600 ml apa
2 cuburi de drojdie (25 gr/cubulet)
2 Lg de zahar
3 lg de sare
3 Lg seminte de floarea soarelui (decojite)
3 Lg seminte de dovleac (decojite)
2 Lg seminte de in (macinate)
1Lg seminte de susan (macinate)
3 Lg ulei floarea soarelui

Mod de pregatire:

Se pune drojdia la crescut intr-un vas acoperit impreuna cu zaharul, 5-6 linguri de faina si putin apa (50 ml). Intr-un lighean se pun celelalte ingrediente (nu si apa). Dupa ce drojdia a crescut se omogenizeaza framantand un pic, dupa care adaugam si apa. Se amesteca compozitia dupa care se framanta pret de 10 minute. Dupa atata framantat e binevenita o pauza atat pentru aluat cat si pentru brutar, asa ca lasati aluatul la crescut intr-un vas acoperit pentru 45 minute.
Apoi mai framantati un pic cu noile puteri. 
Mie imi ies doua paini de 1 kg fiecare, in formele mele de cozonac, mijlocii (nici de chec, nici de cozonac). Partitionati aluatul in functie de marimea formelor de copt pe care le aveti.
Pentru fiecare in parte se intinde o foaie de grosime 1 cm si latime cat lungimea formei; se ruleaza si se aseaza frumos in forma capitonata cu foaie de copt. Formele se acopera cu un prosop si se mai lasa la crescut inca 20-30 minute inainte sa se dea la cuptor.
Intre timp, acesta din urma trebuie incins pana la temperatura medie (180 grade).
Se lasa la copt circa 50-60 minute.
Cand sunt rumene la fata, se scot din cuptor si din forme, se aseaza frumos pe un tocator de lemn si se acopera pentru ca caldura sa iasa treptat si sa nu se intareasca.

Stiu ca mirosul va va imbia sa gustati insa nu faceti asta... 
Cand este consumata fierbinte, painea crescuta cu drojdie este greu de digerat.

Pofta buna!

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu